Rom - dag 3

Hej

Stallet vi bor pa har inget las pa toaletten och inget varmt vatten, temperaturen ar nagonstans mellan kallt och frysgrader... man far sta lite halvt under vattnet for att inte do av kold. 
Igar kvall sag vi fotboll igen, fast den har gangen pa en Skottks pub som var lite trevligare an den Irlanska puben. 
Idag har det varit fint vader, varmt och skont. Vi har besokt Spanska trappan, Fonatana di Trevi, fontanen ligger mot soder sa att den alltid ska bli belyst av solen, och en park (dock inte lika fin som Citudella i Barcelona).

Emelie

Rom - denna fantastiska stad

Hej pa er alla!
Nu har vi intagit ITALIEN. Forsta gangen for Hannas del, andra for Emelie.

I forrgar hade vi en akta aka-tag-dag. Man vanjer sig fort vid att hoppa av och pa tag, sova med frammande (killar, i nastan alla fall) manniskor, sova med oronproppar, leva pa frukt (funkar dock inte alltid...), sta ut med bade fotsvett och oangenama dofter fran avloppen etc. Hanna har aven blivit hart angripen av de sydeuropeiska myggorna vars myggbett kliar annu mer an de nordiska!
Det passade bra att se landskapen fara forbi medan man satt under tak - det osregnade namligen hela denna dag. Vi lamnade Nice pa morgonen och via nagra stopp kom vi till Pisa pa kvallen. Dar var vi dock en anings  for ivriga och rakade hoppa av taget for tidigt. Vi hamnade mitt ute i ingenstans...whoops! Nar vi rattat till detta kunde vi konstatera att det lutande tornet inte lag brevid tagstationen som vi hoppats. Istallet blir vart minne av Pisa en naringsrik middag fran Mc Donalds. Som alla tagluffare stalldes vi infor ett litet dilemma: stanna, aka, ta vagen vart? Vi chansade och hoppade pa ett kvallstag till Rom, dit vi anlande vid midnatt. Tur i oturen hittade vi ett hotell pa en kvart. Aven om det egentligen var for dyrt (tre stjarnor) sa var det battre an att bli ranade och valdtagna forsta kvallen i Rom.
Morgonen efter gav vi oss in mot centrum. Pa Roms stora tagstation var vi lite vilse, varpa en man fangade upp oss direkt. Han tog oss med till ett boende innan vi ens hann varken fundera eller protestera. Det visade sig vara helt okej, och snubben ville inte ens ha nat for den lilla visningen. Vi installerade oss i sovsalen och gav oss direkt ut i ett paraplytatt Rom. Forsta anhalt blev Vatikanen och Petersplatsen. Trots vadret var vi inte direkt ensamma dar...Visste ni forresten att Vatikanen har sin egen flagga, sin egen tidning, egna frimarken och egen radiokanal? Detta fick vi veta tack vare ett inkop av en eminent guidebok over Rom.
Pa kvallen hangde vi med vara nya rumskompisar ut for att dricka ol och kolla pa champions leage. Danske Lasse och tyske Claas var trevliga prickar.
Idag hade regnmolnen skingrat sig, och vi kunde dumpa regnjacka och paraply pa rummet. Istallet bjod fanatstiska Rom pa bla himmel och solsken. Vi promerade till Colosseum, som ligger runt hornet ifran dar vi bor. Maktig kansla! Over 2000 ar gammalt, och har overlevt bade jordbavningar och varldskrig.
Vi har aven strovat forbi Forum Romanum, Piazza Venezia och Fontana di Trevi. Rom ar fantastiskt, en historisk sevardhet eller magnifik byggnad i varje horn. Sen att man inte forstar ett dyft av italienskan far gora det samma!

Hanna o Emelie


Mera Nice, Cannes o Monaco

Bonjour mes amis!
Idag har vi fatt uppleva att vadret forandras snabbt har nere pa kontinenten. Fran sol och svensk julivarme fast det bara ar april, till regnigt nastan svenskt vader.
Igar tog vi taget till Cannes, 30 min fran Nice, och hade en underbart harlig dag i varldens mest kanda smastad. Vi sag byggnaden dar filmfestivalen ager rum, hamnen och strandpromenaden. At lunch i solen och sedan aven crepes och glass.
Pa kvallen hamnande vi pa en jattetrevlig hemmafest i gamla stan i Nice. Var homie, amerikanen Christian, tog med oss till sina polare. En brasilianare, en australiensare, nagra portugiser och till och med svenska Jessika fran Skane. Allt i en harlig internationell blandning. Raphael fran Brasilen visade att alla fran Brasilien INTE ser ut som Ronaldinho som Hanna i arlighetens namn trodde litegrann.
Idag har vi varit i ett regnigt och gratt Monaco och Monte Carlo. Detta var dock inget speciellt, med tanke pa att vi var aningens trotta efter kvallen innan, och sedan regnade det. Tro det eller ej, kara foraldrar, men vi har upptackt tjusningen med ett bra regnstall och ett stort talamod!
Ikvall somnar vi troligen innan Bolibompa och imorgon ska vi aka till italienska gransen for vidare aventyr i Italien.

Hanna o Emelie

Nice i Nice!

Hej vanner och BONJOUR!,
Nu har det minsann hant en hel del sen sist. Vart ska vi borja...
Matchen pa Camp Nou var heeelt otrolig. Maktig kansla att bara ga in pa denna monsterarena, aven om det bidrog med en del svindel till att borja med. Och matchen sen...vi hade knappt fattat att det borjat innan malkalaset borjade. Iniesta, Eto, Xavi och slutligen Henry. Inte for att vi sag deras ansikten, men vi hade bra oversikt daruppifran. Sangerna var haftiga, det var sa gott som fullsatt. 80 000 pers kanske. Det var en del folkstrommar darifran kan man saga. Vi foljde strommen till metron och kom hem sakert.

Dagen efter akte vi till Frankrike och luffandet borjade pa allvar. Det har med att aka tag ar KUL! Inte alls sarskilt krangligt faktiskt. Nastan som pa den gamla goda tiden, bara hoppa pa och aka...
Vi kom till Marseille pa kvallen nar energin var nere pa noll. Da skulle vi hitta bade mat och boende. Vara forsta intryck var sadar. Det luktade skunk i hela stan, det var skrapigt och sunkigt. Tillslut hamnade vi i ett litet skyffe hos en tant som STANK vitlok. Men vada, vi klagade inte. Okej, Emelie klagade lite.
Vi intog middagen pa en parkbank nere vid hamnen. Detta horde tydligen inte till vanligheterna eftersom vi fick manga glada rop och leenden. Vet inte riktigt hur det gick till, men vi lyckades aven bli uppraggade av tva fransoser. Vi hade inte duschat pa LANGE, haret var fett och ackligt, inge smink eller nat...Hanna praktiserade sin franska medan Emelie hade lite halvt panik. Vi fick bade frierier och diverse erbjudanden, men tackade vanligt nej. De hade ju inte ens Facebook.

Dagen efter fick vi lite battre intryck av Marseille da vi promenerade i hamnen under stekande sol, 28 grader. Vi lamnade dock Marseille efter ca 22 timmar. Taget tog oss sedan till Nice, som vi verkligen har fatt battre intryck av. Vi hittade karta och turistinformation direkt, tillskillnad mot i Marseille. Nu bor vi hos The Pink Lady pa ett hostelliknande place. Halvofrascht, men trevligt. Vi delar boendet med en pratglad kille fran Usa, en portugis och en fran Bulgarien. Vi strovade runt i kvallsolen och tankte dacka tidigt pa rummet. Sa blev det dock inte. Vid tiotiden drog portugisen Juan med oss ut till ett supernice place som hette Waynes. Liveband och vi dansade som vi aldrig dansat. Herregud, hamnplan, slang dig i vaggen! VARMT. Kom hem vid halvtvatiden.

Idag ska vi aka till Cannes en svang och ikvall blir det akta utgang med amerikanaren och hans polare.
Ta hand om er darhemma sa kommer mer uppdateringar snart.

Hanna o Emelie

Barcelona, dag 5

Hola amigos, que pasa?
Efter en omanskligt intensiv inledning pa tagluffen, har vi nu saktat ner ordentligt i tempo. Det ar nu dag 5 pa tagluffen, och var sista dag i Barcelona. Vi har hunnit med det mesta, och kanner oss nu ganska fardiga med denna harliga stad.
Igar kollade vi upp hur vi ska ta oss vidare till La France. Detta var inte sa latt inte, men efter en hel del konverserande pa spanska/engelska med diverse folk sa ar vi nu pa det klara med hur vi imorgon bitti ska aka till gransen Cerbere.

Igar var det fantastiskt varmt och soligt fram till fyratiden da vadret slog om helt och det borjade regna. Innan dess hann vi dock med att besoka en stor marknad vid La Rambla (sa heter den pappa Tommy, och ja, den finns kvar!) samt lunch och siesta pa en grasplatt vid hamnen (+ 28 grader). Pa kvallen bekantade vi oss med vart nya hostel, "Backpackers House", som inte ar i riktigt samma klass som vart forsta place. Vi delar rum med tva trevliga tjeckiska tjejer som vi bjod pa sangria (= det spanska vinet med aningens gloggsmak, 7,5 sek pa tetra, kanon!).
Idag har vi mestadels softat i parken Parc de la Ciutadella med picnic och pocketbok/ ipod. Idag paborjades aven projektet med att bli av med vinterblekheten.
Strax ska vi ta metron till Camp Nou och se Fc Barcelona spela mot Sevilla. Det lar bli nat extra det!

Imorgon lamnar vi Spanien och tar taget for forsta gangen. Vi raknar med att vara framme i Marseille sen eftermiddag.

Emelie efterlyser kommentarer fran folket! Kom igen nu Thomas, du kan ju smsa sa da kan du anvanda tangentbordet ocksa!

Hanna & Emelie

Barcelona, dag 3

Hej vanner,
Kul att ni borjat forsta att vi vill hora lite ifran er i form av kommentarer :) Till pappa Tommy kan vi halsa att vi uppfunnit en ny utmarkt tagluffar-macka: ta en riskaka (glutenfri och bra), lagg pa en bit skrattande ko- ost, lagg pa en skiva palaggs-chorizo och toppa med ytterligare en riskaka. Voila!
Annars har vi (= Emelie, Hanna har noll koll, men det ar inget ovanligt...) borjat lara oss hitta nagolunda i Barca. Pa formiddagen promerade vi i solskenet (info till Nico: uppskattad temperatur ar behagligare an hemma sa har ars, typ 15-20 grader. Linne- vader. Tillrackligt for att Emelie skulle fa en ordentlig soleld i nacken!) till La Sagrada Familia. Citerar Anitas utmarkta guidebok: Gaudis kyrka, paborjades 1882 men ar fortfarande inte fardig utan omringas av byggstallningar. Beraknas vara fardig 2030...Var spontana reaktion var: Oj, vilken ful! La Pedrera (annu ett av Gaudis byggnadsverk) var betydligt vackrare.
Sedan at  vi paella pa gatan Passeig de Gracia mitt pa snobbgatan med Gucci, Chanel mfl. Kan tillaggas att maten dock inte var sarskilt dyr.
Eftermiddagen agnade vi at att strova runt i affarer i stadsdelen Eixample. Svenskar och patrioter som vi ar, gick vi saklart pa H&M. Innan vi gick och handlade mat till framtida maltider, gick vi aven forbi Catedral de Barcelona.


Pa hostelet ar det fortfarande skon stamning bland folket. Nar vi gick och la oss igar var vi nastan ensamna i salen. Imorse nar vi vaknade var det plotsligt 5 svenskar i samma sal som oss. Otippat! Vi har gett folk lite smeknamn ocksa. Vi har bland annat skoningar som Nöten, Killen med stekpannan och Pingiskillarna.
Tack och hej, leverpastej!

Hanna & Emelie


Barcelona, dag 2

Hej igen vanner,
Chockade? Har man gratis internet med bredband far man val passa pa, vem vet hur det ser ut pa nasta stalle?

I dag har varit en kontrasternas dag med bade sol, hetta och regnstank, da vi slagit alla tankbara rekord i turist- promenerande. Utkanter och sma grander liksom gigantiska turistkvarter. Stegraknare hade inte varit mojligt, den hade exploderat av overbelastning!
Forst gick vi den lilla natta biten (en mil?) till tagstationen for att kolla upp nar vi kan aka vidare till Marseille. Sedan fortsatte vi promerandet mot hamnen via stadsdelen Montjuïc. Dar lunchade vi vid Font Magical de Montjuïc (Den Magiska Fontanen) i solskenet. Sedan besteg vi trapporna vid Museo Nacional d`Art de Catalunya (Nationella konstmuseumet. Typ. Whatever, vi var bara utanfor anda) som Hanna tyckte paminde valdigt mycket om Sacre- Coeur i Paris. Vidare besokte vi omradet dar OS i Barcelona 1992 utspelade sig. Vi flanerade langs med en utsiktsvy over hela Barcelona.

Vy fran Museo Nacional d' Art de Catalunya. Klicka pa bilden for storre bild!

Nastan framme vid utsiktsplatsen Placa l' Armada (med utsikt over hamnen) sa Hannas vattenblasa tack och hej och bestamde sig for att explodera lite spontant. Efter omplastringspaus var vi (bada blasan och jag) fit  for fight igen. Tack gud for plaster, deudermplatta och bra skor anda.
Innan all energi tog slut sa hann vi aven boka ett nytt hostel efter lite letande. Det ar redan ganska fullbokat overallt, trots tidig sasong. Vi blir tvugna att stanna ytterligare en natt i Barcelona efter fotbollsmatchen eftersom den borjar sa sent.
Vart att notera ar att hostelen ar ganska osynliga, man maste veta vart de finns och leta efter mini- lappar vid dorrportarna. Supermarketar ar ocksa ganska ovanligt liksom engelsktalande spanjorer.

Tack och hej sa lange och kommentera nu horrni!

Hanna & Emelie

Barcelona!

Antligen har vi installerat oss i underbara Barcelona. Den stora resan borjade nar vackarklockan ringde kl 03.30 i morse. Sedan dess har vi hunnit med en flygresa, en halv kidnappning av Hannas vaska (da en svensk snubbe hade koncentrationen pa annat hall) samt orientering i centrala Barcelona. 
Vi bor pa Mediterranean Youth Hostel, som ar ett sprillans nytt och frasht stalle med formaner som bla lakan och gratis Internet. Vi delar rum med 6 andra personer, bla Tim fran Australien som kom samtidigt som oss.
Eftermiddagen har vi agnat at att kolla laget i denna fina stad, vi at pick-nick pa Barcelonas motsvarighet till Sergelstorg ( "Ahlensgallerian" lag precis bredvid liksom "Drottninggatan"). Lunchen bestod av riskakor, salami, ost, korsbarstomater, juice och jooordgubbar =D
Det har varit sol och behaglig temperatur och forutom lite skavsar kunde inte tagluffen borja pa ett battre satt!  

Emelie & Hanna

Packeli- packning var det ja

Det här med att packa har jag egentligen aldrig haft särskilt svårt för. Om man bortser från att jag ofta har en tendens till att packa fel saker och för mycket kläder. Men annars står jag aldrig och velar mellan grejer. Det tar typ en kvart. Klart! Vem påstod att det var besvärligt att packa? För tillfället ser mitt rum dock ut som ett inferno. Ett strukturerat inferno av högar med kläder, sladdar till alla dessa laddningsprylar, nån sko, shampo, bikini...nånstans i röran ska mitt pass ligga också. Hoppas jag. Annars har jag inte hunnit bli det minsta nervös ännu. Även om scener då vi blir rånade, drogade eller att jag tappar bort Emelie i nåt östeuropeiskt land där ingen jävel pratar engelska, faktiskt har passerat i mitt huvud. Tur att man har fått Tips från den tågluffarvane Coachen (=min far). Hans bästa tips var: 1. Bli inte för berusade 2. Lita inte på nån. Jag känner mig otroligt mycket bättre förberedd efter dessa fantastiska tips.

Europa, here we come...

Hanna

Snart bär de av!

Imorgon kl 16 bär det av med Gotlandsbåten till Nynäshamn, därefter övernattning hos min kusin och flygbuss mot Skavsta kl 04.40.. usch tidigt!
Packningen är igång för fullt. Har packat ner lakan och handduk och lagt alla kläder i olika kassar, det är bra att sortera :)
Vi har kollat upp hur dax fotbollsmatchen går och vi fick ungefär en chock.. den går kl 22.00!! Så det känns som om att vi kan glömma nattåg den 22/4. Men vi kollade iaf tågtider på nätet men blev inte så mkt klokare.

Emelie  

Porträtt



Namn: Emelie och Hanna
Ålder: E: 20, H: 19
Bor: E: Linde, H: Grötlingbo!
Största intressen: H: Idrott, musik, media, resor, mode... E: Idrott, resor, TV... :)
Personlig sak: H: Tvålpapper (att tvätta kläder med) E: Måttsats
Bästa egenskap: H: Strukturerad? E: Bra lokalsinne :)
Bästa reseerfarenhet: H: Afrika 2008, minnen för livet. E: Klassresa till Italien 2007
Drömresemål: H: Australien E: Australien, USA
Ser mest fram emot på tågluffen: H: Det softa backpacker-livet E: Värmen, luffar- livet
Kommer att sakna: H: Långa duschar, hudlotion och sånt :) E: Min säng, bröd
Klarar mig utan: H: Svensk TV! E: Hjälp, jag är med i en japansk tv-show...

Väder- updates

Temperaturen på några av våra tågluffar- destinationer just nu:

Barcelona:
16 grader
Marseille & Nice: 18- 19 grader
Rom: 19- 20 grader
Venedig: 20- 22 grader...

Jo man tackar! :)

17 april närmar sig för varje dag...

...då lämnar vi nämligen Gotland. Båtbiljetter var det sista som vi skulle fixa och det är KLART. Nu kan vi ägna oss åt att bli resenervösa, fantisera om italienare (?) och fundera ut packlista på heltid.


Litteraturvalet för tillfället är Topp 10 Barcelona. Jag kan konstatera att vi inte kommer att få tråkigt på vårt första stopp!


Ord- potpurri à la ser-fram-emot-tågluff:

Tåg. Värme. Rivieran. Sol. Våningssängar. Lutande tornet. Bad. Hostels. Äventyr. Karta. Marseilles. Resa. Arkitektur. Barcelona. Vatikanstaten. Historia. Cannes. Upptäckter. Spontanitet. Tupplur. Venedig. Konst. Vykort. Donau. Baguetter. Stränder. Monte Carlo. Byggnader. Fotboll. Nice. Kultur. Picnic. Colosseum. Parker. Språk. Hamn. Kyrkor. Människor. Vin. Gondoler. Kultur. Franska ostar. Budapest. Promenader. Kroatien. Fest. Kameraposande. La Sagrada Famillia. Stadspuls. Sand. Rom. Camp Nou. 
    
  
  
  

Hanna




RSS 2.0